Vepřové na všechny způsoby

Taky každý týden před pátečním nákupem přemýšlíte, co budete o víkendu vařit? Jaké maso budete připravovat? Nejvíce Čechů sahá po masu vepřovém, které má v kuchyni všestranné využití. Vepřové maso se dá dusit, péct, smažit i grilovat. Aniž bychom si to uvědomovali, je vepřové maso také zdravé. Obsahuje množství proteinů a je jedním z důležitých zdrojů vitamínů skupiny B. Tyto vitamíny mají význam pro látkovou přeměnu sacharidů a bílkovin, dále podporují fyzickou výkonnost. Nepostradatelné jsou tyto vitamíny i pro nervový systém. Vepřové maso dále obsahuje minerální látky a stopové prvky jako železo, selen, zinek a draslík.

 

Již před 10 000 lety lidé přišli na to, že vepřové maso je výživné a chutné zároveň. V tehdejší době začala domestikace prasat. Prasata se ale ještě dlouhou dobu podobala svým divokým předkům – měla typickou protáhlou hlavu, hustou srst a štětinatý hřbet. Cílený chov a šlechtění začaly až v 18. století v prostředí Anglie a později i Německa. Prase je v současné době považováno za bejdůležitější zvíře, které je chováno pro maso.

 

Kromě masa a sádla se využívá i kůže (neboli krupon), dále štětiny a prasečí hnůj zvaný kejda. Prase je využíváno i v laboratořích, některé zakrslé druhy se chovají jako domácí mazlíčci.

 

Co se na co hodí?

 

Krkovice: hodí se k pečení, naložená do marinád se hodí na grilování. Dále se dá připravit jako

                        klasický řízek, hodí se i k přípravě rolád a dušených pokrmů.

 

Plec: hodí se pro přípravu rolád, gulášů nebo ragů. Výborná je dušená na kmíně či zelenině.

 

Kýta: vrchní šál využijete k přípravě pečeně či rolád.

 

Pečeně: výborná pro minutky nebo i na grilování.

 

Panenka: hodí se k pečení, na minutky a ragů.

 

Bůček a žebra: na pečení nebo na přípravu rolád.

 

Koleno: vhodné na pečení, grilování i vaření vcelku.

 

Játra: připravujeme jako minutky nebo dusíme na cibulce či smažíme.

 

Jazyk: můžeme jej vařit nebo smažit, výborný je uzený.

 

Srdce: můžeme dusit, smažit, vařené srdce se přidává do tlačenky.

 

Mozeček: připravujeme na cibulce s vejci, můžeme ho i smažit nebo z něho omelety či krokety.

 

 

Receptík na vepřovou panenku s olivami  

 

Rozpis na 25 kousků: 600 g vepřové panenky, sůl, mletý pepř, 4 lžíce olivového oleje, 60 g arašídů, 200 g rajčat, 1 cibule, 1 chilli paprička, 200 ml vývaru, špetka skořice, 60 g černých oliv

 

1.Vepřovou panenku opláchneme a osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou. Potom ji nakrájíme na medailonky, ty osolíme, opepříme a zprudka opečeme na rozehřátém oleji po obou stranách. Medailonky hned přesuneme na talíř a uchováme na teplém místě.

 

2.Arašídy nasucho opražíme. Rajčata důkladně omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a potom najemno nasekáme. Chilli papričku nakrájíme na maličké kousky. Zeleninu orestujeme ve výpeku, který nám zbyl po mase, a zalijeme ji vývarem.

 

3.K zelenině s vývarem vložíme opečené maso, všechno přiklopíme pokličkou a pomalu dusíme doměkka. Podle potřeby potom ještě můžeme dochutit solí a pepřem, přidáme také špetku skořice.

 

4. Na závěr k měkkému masu přimícháme na kolečka nakrájené černé olivy a opražené arašídy. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.  



/uploads/banners/varto/tefal.jpg
/uploads/banners/varto/tescoma.jpg