Ryby na českých stolech

Každý z nás si teď položme jednoduchou otázku: Jak často jíte ryby v jakékoli podobě? Jednou týdně, dvakrát týdně, jednou za měsíc nebo dokonce jednou za rok na Vánoce? I já si odpověděla – jednou měsíčně. A je to obrovská škoda. V českých domácnostech se častěji jí maso vepřové, hovězí nebo drůbeží. Rybí maso je spíše výjimkou. Přitom důvodů, proč rybí maso jíst, je hned několik.

 

Rybí maso obsahuje vitamíny A, B, D, dále obsahuje vysoký podíl vody a bílkovin. Ryby, především ty mořské, obsahují tzv. zdravé tuky – omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Konzumací rybího masa tak snižujeme riziko onemocnění srdce a oběhové soustavy, pozitivní vliv mají ryby na stav kloubů – potlačují záněty šlach a svalů. Ti z Vás, kteří drží dietu, by měli ryby do svého jídelníčku určitě zařadit – pomohou Vám při odbourání podkožního tuku.  

 

Roční spotřeba ryb na jednoho člověka je v České republice 4 – 5 kg. V tomto množství jsou započítány jak ryby čerstvé, tak i jiné produkty z nich vyráběné – konzervované ryby, zavináče ad. Česká republika je ale ve srovnání s jinými zeměmi značně pozadu – jinde v Evropě se spotřeba rybího masa pohybuje od 20 až po 90 kg.  Pojďme si teď něco málo povědět o rybě, která skvěle chutná, její využití je všestranné, má oranžovou barvu masa a bude Vám dozajista chutnat. O kom bude řeč? Přeci o lososu!

 

Losos 

Losos se řadí mezi sladkovodní ryby, i když většinu svého života stráví v moři. Lososi během svého života zdolají několik tisíc kilometrů – během pohlavní dospělosti se totiž z moře vrací naklást jikry do svého sladkovodního rodiště. Maso lososa poznáte podle typické oranžové barvy – losos totiž požírá velké množství měkkýšů a korýšů, kteří obsahují karotenoidy (načervenalé pigmenty). Losos se loví ve fjordech Norska a dále v okolí Irska a Skotska. Chová se taktéž uměle na lososích farmách, které tvoří několik síťových sádek. 

 

Druhy lososů

Pro evropský trh je ze všech druhů nejdůležitější losos obecný (Salmo salar), který dorůstá délky 1,5 m a může vážit až 30 kg. Tento losos se chová v pobřežních vodách Norska, Irska a Skotska. Další druhy lososů obývají vody Tichého oceánu. Nejmenším je losos gorbuša neboli hrbáč. Toto přízvisko získal podle hrbu, který se na jeho zádech objevuje během tření. Lososa kisuč najdeme především v Kanadě, chová se také uměle pro chutný červený kaviár. Losos čavyča neboli losos královský žije především v severní Americe, Rusku a Japonsku. Losos keta neboli psí losos získal své pojmenování podle tvaru zubů. Také on je zdrojem červeného kaviáru. 

 

Tipy na přípravu lososa

Maso lososa je relativně tučné, ale zdravé díky obsahu omega-3 mastných kyselin a vitamínů. Je sice trochu sušší, ale má vynikající aromatickou chuť. Lososa lze podávat za syrova, vařeného ve vodě nebo v páře, smaženého nebo i grilovaného. Lze jej upéct i v troubě, vynikající je taktéž uzený nebo konzervovaný. Lososa můžeme servírovat s různými druhy příloh – v kombinaci s těstovinami, rýží nebo brambory se toto jídlo stane nezapomenutelným zážitkem. Losos se hodí i jako přísada do sushi nebo do zeleninových salátů.  

 

Receptík – Losos na kořenové zelenině s holandskou omáčkou

Budeme potřebovat: 1 upravený losos (2 kg), šťáva z 1 citronu, 1 pórek, 3 mrkve, 1 celer, sůl, mletý bílý a cayenský pepř dle chuti, ½ hrnku vody, ½ hrnku suchého bílého vína, ½ kostky másla, 3 žloutky. Lososa omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Pórek omyjeme, nakrájíme na kolečka. Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme na delší tenké proužky. Rybu osolíme, opepříme a vložíme do zapékací mísy. Zeleninu rozdělíme kolem ryby a přilijeme vodu a víno. Maso poklademe několika vločkami másla, mísu dáme do vyhřáté trouby a pečeme. Hotového lososa vyjmeme a přikryjeme alobalem. Zbylé máslo dáme na pánvičku a necháme rozpustit. Žloutky utřeme do pěny se 6 lžícemi rybí šťávy a metlou postupně zašleháme tekuté máslo. Omáčku dochutíme solí a cayenským pepřem, necháme povařit, dokud omáčka nezhoustne.  



/uploads/banners/varto/tefal.jpg
/uploads/banners/varto/tescoma.jpg