Jaká káva taková dáma

Spousta z nás si nedovede ráno představit bez šálku voňavé kávy. Stejně tak jako první nabízíte kávu návštěvě. Bez kávy bychom si už jen těžko náš život – ať už rodinný nebo společenský – nedokázali představit. Věděli jste ale, jakou cestu musí zrnko kávy urazit z keře až do našeho šálku?

 

Kávovník je neopadavý keř, který plodí celoročně zhruba 30 let. Jeho peckovice obsahuje dvě zelená semena. Nejvýznamnější pro obchod je kávovník arabský (Coffea arabica) a kávovník statný (Coffea robusta). Kávovník arabský se pěstuje na Arabském poloostrově, v Etiopii, Indii, Brazílii, Mexiku a Kolumbii. Káva z tohoto keře se vyznačuje jemnou chutí a intenzivním aroma. Coffea robusta roste v Africe, Indonésii, Brazílii a ve Vietnamu. Tato káva má slabší aroma a lehce nahořklou chuť.

 

Káva se sbírá buď ručně, nebo tam, kde to terén dovolí, lze použít i česací stroje. Posbírané plody se pak rozloží na rohože nebo na betonové podlahy, aby plody mohly proschnout a aby se z nich pak snadno odstranila slupka. Tomuto postupu se říká tzv. suché zpracování. Mokré zpracování je mnohem náročnější a promítá se pak i na ceně kávy. Z plodů se strojově odstraní slupka i dužina, zrna se pak ve vodě přirozeným kvašením zbaví zbytku rostlinného slizu. Takto očištěná zrna se suší na slunci a poté se pomocí sít třídí.

 

Chuť a vůni získávají zrna až po upražení. Zrna jsou vystavena vysokým teplotám a neustále promíchávána. Těsně nad hranicí teploty 200°C začnou měnit barvu, uvolňovat aromatické oleje a plynné látky. Jakmile jsou vyjmuta z pražící pece, musí se rychle zchladit, aby se zachovala chuť i vůně kávy. Přesný návod ale neexistuje, důležitý je v tomto případě cit a zkušenost.

 

Jaké druhy káv nabízí naše kavárny?

 

Espresso: připravuje se ze 7 g umleté kávy, jeho obsah je 25 -35 ml, správný tlak při jeho přípravě je

                9 barů, správná teplota vody 80 – 90°C, teče 20 -30 sekund.

 

Double espresso: připravuje se z dvojité dávky kávy – 14 g, jinak je postup přípravy stejný jako

                             u klasického espressa.

 

Espresso macchiato: espresso s trochou mléčné pěny.

 

Cappuccino: espresso s mlékem a mléčnou pěnou. Ideálně má teplotu 70°C a mléčná pěna má 1-2cm.

 

Latte: připravuje se z klasického espressa, je dolité horkou vodou a lije se do něj teplé mléko a mléčná

            pěna. Podává se ve vysoké sklenici.

 

Latte macchiato: káva s vysokým obsahem mléka.

 

Ledová káva: podává se ve vysoké sklenici, do které se dá nejdříve led. Ten se zalije studeným

                        mlékem a až pak se nalije espresso.

 

Kromě těchto káv se v kavárně můžeme dále setkat s frappé, tureckou, vídeňskou nebo alžírskou kávou a mnoha dalšími. Každý si tak vybere podle své chuti.

 

V dnešní době čím dál více roste obliba jednoduchých funkčních kávovarů, které fungují na principu kapslí. Příprava lahodných nápojů tak nezabere mnoho času. S těmito kávovary můžete vykouzlit espresso, latte macchiato, mocca kávu, nápoj pro děti – kakao, cappuccino, čokoládu a mnoho dalších. Zároveň tyto kávovary plní designovou funkci na kuchyňské lince.



/uploads/banners/varto/tefal.jpg
/uploads/banners/varto/tescoma.jpg